imagine articol

Mioara Iurian: ”Să fim uniți, acest lucru poate face diferența!”

Anunțul Federației Române de Baschet prin care se reiau campionatele de juniori din acest sezon a bucurat și sutele de copii care practică baschetul în cadrul Academiei U-BT

Prevăzute a se desfășura fie la finele lunii august, fie la început de septembrie, Campionatul Național Under 12 și Festivalul Național de Baby și Minibaschet sunt adevărate repere în viața micilor noștri sportivi. 

Unul dintre cei mai rutinați și experimentați antrenori din țară la această categorie, Mioara Iurian, pregătește noile generații de sportivi ce evoluează cu ”U” pe piept și se bucură de reluarea competițiilor.

 

u-bt.ro: Mio, cum a fost această perioadă pentru tine? Cum ți-ai petrecut timpul acasă?

Mioara Iurian: Trebuie să recunosc că nu a fost o perioadă  ușoară pentru mine. Mă consider o persoană energică și activă. Înainte de pandemie, ieșeam din casă în fiecare zi la ora 7.30 spre școală și reveneam acasă la ora 19, după antrenamente. Toată ziua eram înconjurată de copii, părinți, prieteni, oameni dragi mie și toate aceste lucruri mi-au lipsit enorm.
Pe de altă parte, am respectat condițiile de izolare și am încercat să-mi fac un program cât mai echilibrat. M-am împrietenit in cele două luni cu bicicleta magnetică, cărțile și  filmele. Mi-am petrecut această perioadă la Sibiu, unde locuiește tatăl meu și unde am redescoperit grădinăritul și gătitul.

 

u-bt.ro: Ce program au avut jucătorii tăi in perioada de izolare? Ce program le pregatești acum, când pot ieși din casă?

Mioara Iurian: Jucătorii mei cei mai mari sunt născuți în anul 2009, au 11 ani. A fost foarte greu și este greu în continuare să lucrăm la distanță. Ei sunt la vârsta la care trebuie să își însușească corect anumite deprinderi din jocul de baschet. Au nevoie de corectare și îndrumare permanentă, lucru care nu are succes în mediul online. Am avut grijă, însă, și am reușit să le trimitem program de pregătire fizică și tehnică individuală cu mingea. Au fost provocați la o serie de concursuri, pentru a le menține un tonus ridicat din punct de vedere emoțional. Majoritatea au reacționat foarte bine și au trimis filmulețe. 
Acum, chiar dacă pot ieși din casă, lucrurile nu se vor schimba foarte mult. Vor lucra tot după programe individuale de pregătire și acest lucru este foarte dificil la vârsta lor.

 

u-bt.ro: FRB a anuntat că pe finalul verii se vor disputa CNU12 și Festivalul de Baby și Minibaschet. Cum au primit copiii și părinții această modificare, practic sportivii vor trebui să se antreneze toată vara...

Mioara Iurian: Copiii primesc cu mare entuziasm vestea, în timp ce părinții lor vor fi în mare parte rezervați. 
Dacă vom putea depăși în condiții legale și de siguranță obstacolele care ne împiedică astăzi să ne antrenăm, să călătorim, să ne cazăm, să servim masa și să desfășurăm meciuri cu o participare numeroasă, atunci vor exista premisele ca acest eveniment să aibă loc. Altfel, bunele intenții ale Federației nu se vor materializa.

 

u-bt.ro: Cum este pentru antrenori să fie ”în priză” pe toată durata verii? Dar pentru părinți?

Mioara Iurian: Având în vedere faptul că am trecut și trecem încă printr-o perioadă neobișnuită și specială din multe puncte de vedere, consider că cei mai mulți dintre noi sunt dornici și pregătiți să-și reia activitatea la "turație maximă ", fără să se gândească că prin aceasta fac vreun sacrificiu. 

 

u-bt.ro: Ești totodată profesor de sport, cum ții legătura cu elevii în perioada aceasta?

Mioara Iurian: La fel ca toți profesorii, îmi desfășor activitatea online. Le încarc elevilor pe platformă filmulețe cu exerciții fizice, noțiuni teoretice și regulamente din diferite discipline sportive. Am speranța că vizionează, că execută și citesc materialele trimise.

 

u-bt.ro: Ai un mesaj pentru sportivii U-BT?

Mioara Iurian: Știu că sportivii clubului nostru s-au pregătit individual în toată această perioadă dificilă. Doresc să le transmit să păstreze legătura între ei, să nu uite de spiritul de echipă și să fie uniți, pentru că la reînceperea competițiilor, acest lucru poate face diferența. 
Haide "U" !

Parteneri

BT
CompexitPrimaria Cluj NapocaAegon
Regina MariaBoschPeakVisit ClujIzvoarele CalimaniReco SportConsiglierifoundeverLeierBrother at your sidePMA InvestCardiofit