imagine articol

Sergiu Popa, antrenor U15: Ne dorim să depășim performanțele de anul trecut!

Și generația 2005 a dat startul perioadei de pregătire pre-competițională la începutul acestei săptămâni. Chiar dacă a lipsit de la reunire, fiind cuprins ca antrenor secund în programul echipei naționale Under 16 la Campionatul European Divizia B, Sergiu Popa, cel care va conduce și în acest an echipa, și-a exprimat gândurile înaintea noului sezon. 

Echipa noastră a avut un sezon excelent, încheiat cu medaliile de argint ale Campionatului Național și cele de bronz ale regiunii Central-Europene a European Youth Basketball League, competiția organizată de FIBA pentru juniorii europeni. 

u-bt.ro: Generația 2005 a clubului nostru, cea care va evolua în noul sezon la categoria Under 15, a început pregătirile în această săptămână. Care e atmosfera la lot?

După o scurtă vacanță , băieții au început pregătirea pentru noul sezon competițional alături de colegii mei. Cu excepția câtorva absențe motivate, toată lumea a fost prezentă la reunire, semn ca băieții au fost dornici să reînceapă antrenamentele.

u-bt.ro: Această generație vine după un sezon în care a ratat la mustață titlul național. Cu ce gânduri abordezi noul sezon al Campionatului Național? 

Cu toții ne-am dorit enorm să încheiem sezonul precedent pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, să încununăm munca de pe parcursul anului cu o victorie în finala campionatului. Nu ne-a ieșit cum ne-am propus, dar sunt convins că ne-am învățat toți lecția din acea înfrângere cu Otopeni. Pentru a fi cel mai bun, trebuie să muncești cel mai mult, neexcluzând factorul calitativ. Ne propunem să continuăm dezvoltarea individuală a jucătorilor, iar împreună cu asta vine și calitatea echipei. Nu e un secret că avem de luat o revanșă față de noi, să demonstrăm că suntem cei mai buni în viitorul campionat, la categoria Under 15.

u-bt.ro: Deja este o obișnuință în ultimii ani ca echipa de Under 15 să participe în competiții internaționale. Anul trecut, această generație a obținut un rezultat deosebit în European Youth Basketball League, câștigând medaliile de bronz în Play-Off. Care sunt beneficiile participărilor în competiții internaționale, în opinia ta?

Într-adevăr, deși am reușit să câștigăm bronzul în Play-Off-ul competiției, am fost la câteva minute de o mare performanță, și anume calificarea în Superfinală! În lipsa unor adversari pe măsură în competiția internă, aceste meciuri sunt absolut necesare pentru a ne dezvolta jucătorii și pentru a vedea unde ne situăm în comparație cu alte academii din diferite școli de baschet.

u-bt.ro: În EYBL, suntem distribuiți în Grupa B, în care apar oponenți din Turcia, Italia, Cehia, Slovacia, Finlanda, Polonia sau Marea Britanie. Care sunt așteptările vizavi de participarea în competiția continentală din acest an?

Cu excepția echipei din Slovacia, toate echipele sunt din țări  mai bine cotate decât România la nivel de seniori. Îmi doresc să jucăm un baschet de calitate, să abordăm fiecare meci la victorie și, de ce nu, să ne depășim performanța din sezonul trecut.

u-bt.ro: Din acest sezon, departamentul sportiv al clubului este coordonat de legendarul antrenor Duško Vujošević. Ce înseamnă acest lucru pentru tine, ca antrenor de juniori și pentru U-BT?

Îmi amintesc cu plăcere de Final Four-ul Euroligii din 2010, când Partizan, antrenată de legendarul tehnician Duško Vujošević, cu o echipă extrem de tânără, pierdea semifinala în prelungiri împotriva lui Olympiakos. Nu mă gândeam atunci că, la un moment dat, voi avea șansa să “fur” meserie de la unul dintre cei mai mari antrenori din Europa, recunoscut pentru tinerii pe care i-a format și propus pentru cele mai puternice campionate din lume. Este o onoare să îl avem alături de noi în club și trebuie să profităm de această șansă. 

În încheiere, aș vrea să mulțumesc încă o dată tuturor celor care ne-au susținut la Turneul Final U14 de la Cluj-Napoca și au creat o atmosferă senzațională în Sala Sporturilor “Horia Demian”! Haide “U”!

Parteneri

BT
CompexitPrimaria Cluj NapocaAegon
Regina MariaBoschPeakVisit ClujIzvoarele CalimaniReco SportConsiglierifoundeverLeierBrother at your sidePMA InvestCardiofit