După ce sezonul trecut, generația 2004 a clubului nostru a avut un sezon mai puțin reușit, fără victorie în competițiile europene și fără calificare la Turneul Final, în această ediție evoluția sportivilor a fost mult mai consistentă. Cu un bilanț pozitiv în European Youth Basketball League, ratând la mustață prezența în Play-off-ul competiției, dar și cu un pas în Turneul Final al competiției interne, băieții lui Horia Pascu arată că au depășit momentul slab. 

Despre noul sezon și provocările acestuia, am discutat cu antrenorul principal al echipei, Horia Pascu.

u-bt.ro: Cum este această perioadă pentru tine, Horia? Cum îți petreci timpul acasă?

Horia Pascu: Este o perioadă neobișnuită pentru mine, în condițiile în care de regulă sunt un om activ. Acum, îmi petrec timpul acasă, împreună cu soția mea și cu fetița noastră în vârstă de 2 ani. Facem diferite activități împreună, asta îmi ocupă majoritatea timpului, dar urmăresc și anumite clinicuri de baschet pe internet.

u-bt.ro: Ești antrenor principal al generației 2004, una afectată de multe accidentări, atât în anii precedenți, cât și în acest sezon. Totuși, evoluția din European Youth Basketball League (EYBL) din acest an a fost una remarcabilă, ați fost la un pas de calificarea în Play-Off. Ce au însemnat pentru sportivii acestei generații meciurile europene?

Horia Pascu: Într-adevăr, această generație a avut parte de multe accidentări în sezonul trecut. Anul acesta, din fericire am fost mai sănătoși, cu aproape tot lotul valid și am arătat altfel în jocurile oficiale. EYBL este o competiție care ne motivează suplimentar pe toți, antrenori și jucători, cred că acesta a fost și unul dintre motivele evoluției noastre pozitive. În plus, cred că sportivii au simțit că au o revanșă de luat, având în vedere faptul că anul trecut nu am reușit nicio victorie în această competiție, au încercat astfel să șteargă într-un fel evoluțiile de sezonul trecut. Echipe care ne-au bătut atunci la 20-30 de puncte au pierdut acum, de pildă bulgarii de la Balkan Botevgrad sau sârbii de la BEKO Belgrad. Din păcate, am avut două meciuri mai slabe în cel de-al doilea turneu, iar jocul rezultatelor ne-a făcut să nu ne calificăm în Play-off...

u-bt.ro: Anul trecut, această generație a ratat calificarea la Turneul Final din campionatul intern, însă în acest sezon, lucrurile păreau să meargă pe un făgaș pozitiv. Echipa se află pe locul 3 în grupa semifinală, loc ce asigură prezența la Turneul Final, iar victoria categorică din ultimul joc, disputat în deplasare cu contracandidata CSȘ Târgoviște, dă speranțe. Cum comentezi evoluțiile din acest sezon intern?

Horia Pascu: Finalul de sezon de anul trecut a fost unul rușinos pentru noi toți. Am fost la 3 puncte de Turneul Final, după ce am condus cu 18 puncte la pauză... Însă, eu cred că nu acolo s-a pierdut calificarea, ci cu două meciuri mai devreme, la jocul cu Slam. Într-adevăr, trebuia să câștigăm cu Mureșul, însă nu am făcut-o și am rămas acasă. Cred că lucrul acesta a motivat echipa în noul sezon, s-a văzut asta în meciul de la Târgoviște, despre care știam că este unul aproape decisiv în vederea calificării la Turneul Final. Veneam după două victorii, cu Galați și CSȘ 5 București, dar și două înfrângeri usturătoare, cu Dinamo și Laguna București, așadar aveam nevoie ca de aer de victorie în deplasare la Târgoviște. A fost o deplasare cu efectiv redus din cauza accidentărilor, cu doar nouă sportivi, dar echipa s-a mobilizat extraordinar și am reușit un joc foarte bun. Eu sper să încheiem campionatul participând la turneul final, iar evoluțiile noastre să fie mai constante, fără să mai avem diferențe atât de mari de la un meci la altul.

u-bt.ro: Ce program au jucătorii în această perioadă, când nu pot ieși din case?

Horia Pascu: Sportivii primesc program de forță de la preparatorii noștri fizici, iar cei care au posibilitatea și stau la casă au exerciții de individualizare cu mingea. În plus, ei primesc pe mail anumite meciuri din campionat și ne întâlnim împreună periodic, online, și facem analiza acestor jocuri. 

u-bt.ro: Atunci când se vor putea relua antrenamentele, cum te-ai gândit să îi readuci la nivel de competiție pe jucători?

Horia Pascu: În primul rând, ar trebui să avem o testare fizică făcută de specialiști, să vedem la ce nivel suntem și apoi să începem, treptat, intrarea în efort. Preparatorii fizici vor avea un cuvânt important de spus... Din punct de vedere baschetbalistic, cred că o să conteze și modalitatea în care o să continue campionatul și când o să avem meciurile. Dacă la antrenamente noi putem controla intensitatea, în meciuri e mai greu și acolo riscăm accidentări.

u-bt.ro: Cum crezi că le va afecta sportivilor cariera, pe termen lung, această perioadă de mai mult de două luni fără antrenamente?

Horia Pascu: Cred că revenirea la antrenamente o să fie cea mai mare motivație a jucătorilor, se vor întoarce cu foame de baschet, de meciuri si de antrenamente, iar dacă o să fim, împreună, serioși în continuare, nu cred ca o să ne afecteze prea mult această situație.

u-bt.ro: Care este, în opinia ta, cea mai bună variantă de a încheia campionatul, având în vedere situația actuală?

Horia Pascu: Răspunsul este destul de complicat... Din punctul meu de vedere, dacă se hotărăște să se reia campionatul, cred că ar trebui să fie minim o lună de antrenamente, pentru a avea timp să intrăm în formă fizică. Apoi, împreunp cu Federația, trebuie să se decidă dacă se mai joacă toate meciurile rămas sau doar un Turneu Final cu echipele calificate și care nu mai pot pierde calificarea matematică în această fază. Așadar, să se joace meciurile decisive pentru a afla clar ce echipe se califică și apoi direct Turneul Final. E greu de stabilit cum ar fi mai bine pentru cluburi, nu știu în ce măsură a afectat situația aceasta din punct de vedere financiar restul echipelor din țară. Important e să ieșim cu bine din această situație. 

u-bt.ro: Ce mesaj ai pentru sportivii U-BT?

Horia Pascu: Le transmit să vină la baschet cu plăcere în continuare, să se bucure de acest sport minunat. Să țintească tot timpul cât mai sus în carierele lor!